środa, 2 marca 2016

Smalec kokosowy


Witajcie :) 
Zima jakby nagle postanowiła sobie o nas przypomnieć więc pora postawić na zimowe potrawy. Dla nas są to w dużej mierze dania tradycyjnej kuchni polskiej, która niestety bywa tłusta. Na szczęście wiele z nich można trochę zmodyfikować i wychodzą pyszne, dużo lżejsze, a nadal smaczne potrawy. Jedną z nich jest smalec na bazie oleju kokosowego. Nie dość, że pięknie pachnie podczas smażenia, to jeszcze ma niezwykle bogaty i intensywny smak, który z powodzeniem może konkurować z tym tradycyjnym. Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie :)
Przepis znalazłyśmy w gazetce "Moje Gotowanie" 3.2014.


Składniki (na 2 małe miseczki):
200ml oleju kokosowego
2 cebule
2 małe kwaśne jabłka typu szara reneta
łyżeczka soli
4 ząbki czosnku
szczypta pieprzu
łyżka czarnuszki

Przygotowanie:
1. Zacznij od rozpuszczenia oleju na dużej patelni. Dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz sól i smaż kilka minut, aż cebula stanie się szklista i lekko zarumieniona.


2. W tym samym czasie obierz i pokrój jabłka w kostkę średniej wielkości. Po kilku minutach wrzuć je na patelnię i smaż razem z cebulą ok 10 minut. Na koniec przeciśnij czosnek, dodaj czarnuszkę i pieprz. Dokładnie wymieszaj i zgaś gaz.


3. Smalec przelej do misek, kokilek lub słoika i poczekaj aż stężeje. Smalec najlepiej trzymać w temperaturze pokojowej - będzie się lepiej rozsmarowywał.

Nasze oceny:

Basia: Bardzo lubię wszelkiego rodzaju smarowidła do kanapek. Smalec kokosowy smakuje naprawdę fajnie, ale jeśli nie chcecie by był aż tak intensywny, wybierzcie olej kokosowy bez zapachu. Moja ocena: 9/10.

Julka: Smalec zawsze kojarzył mi się z tradycyjną pajdą chleba i tłustym smarowidłem. A tu proszę najpierw wegański smalec z fasoli, a teraz kolejne cudo. U mnie zniknął w mgnieniu oka ;) Moja ocena: 10/10.


12 komentarzy:

  1. Jadłam kiedyś na warsztatach kulinarnych coś podobnego, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam kiedyś na warsztatach kulinarnych coś podobnego, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwszy raz o takim czymś słyszę! Wygląda bosko... :D

    OdpowiedzUsuń
  4. O, ciekawy pomysł na smalec;)

    OdpowiedzUsuń
  5. niestety nie przepadam za smalcem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja to zawsze ze wszystkim w tyle, bo pierwszy raz widzę takie cudo. Zrezygnowałabym tylko z czarnuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł ! Chętnie wypróbuję taki smalec :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne, zdrowe i pożywne naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter